miercuri, 13 octombrie 2010

Fotografie si alte Etc-uri

Nu o sa am pretentia sa ma numesc cine stie ce fotomodel, pentru ca nu sunt! Dar imi place sa pozez. Ma simt bine in fata aparatului si incerc sa fac asta cat de des pot. De asemenea, ma intereseaza orice legat de fotografie, de la detalii tehnice la viziunea artistica din spatele unei poze reusite. Dar, tocmai aceasta viziune imi lipseste, asa ca daca am un aparat in mana, ma uit frumos la el si il pun la loc, fara sa fiu in stare sa fac o fotografie.
Am ajuns cat de cat sa cunosc "industria", avand in vedere ca m-am tot invartit prin ea. Si, din cand in cand, se intampla sa dau peste un fenomen care ma socheaza si ma dezgusta.

La fel cum exista "fotografi" care sunt mai mult labari decat fotografi, asa exista si "modele" care sunt mai mult fufe decat modele.
"Domnisoara" din imagine se numeste Iasmina. Aparent, Iasmina se simte model si pozeaza mai mult de jumatate dezbracata in Club Maximus [ scuzati ca fac reclama unui local de cacat ]. Priviti postura expresiva a "modelului" care vrea sa exprime... [ ??? ]... Ce s-a intamplat cu conceptele gen lumina, compozitie, fundal? Lumina folosita de domnul "fotograf" pare a fi o tentativa nereusita de contre-jour, care in mod normal creaza efecte destul de interesante, punand modelul intr-o umbra care arata doar cat ar trebui sa arate. Aici.. nu!
Ah, si fundalul.. Ma scuzati, dar.. wtf?? E o p*** mare pe perete!!! Prin ce anume ajuta acel fundal la alcatuirea unei compozitii artistice? Sa-mi arate cineva, ca eu nu vad, ma orbeste obscenitatea acelui detaliu.
Pisi, sa nu te superi pe mine, ca poate incepi sa plangi si ti se scurge photoshopul de pe mutrita! Stiu ca sunt a naibii, imi pare rau, e vina mea ca apreciez arta de calitate si nu kitsch-ul de duzina.

Exista o gramada de fotografii care merita privite si comentate, in care se observa colaborarea dintre model si fotograf si in care rezultatul final este unul placut ochiului.

Spre exemplu:
Am gasit aceasta fotografie pe Devian Art, site a carui clienta fidela sunt de ceva vreme. Imi pare rau ca nu mai retin numele fotografului, pentru ca merita toate laudele. Modelul e natural, expresiv, asezat intr-un cadru frumos... Machiajul contribuie la scoaterea in evidenta a trasaturilor domnisoarei si da un aer "naughty" pozei. Fata are atitudine si e expresiva prin tot, incepand cu postura si terminand cu privire. Un singur amanunt ma deranjeaza la poza asta si anume petele acelea de lumina de pe picioare. Ar fi mers o blenda ca sa fie mai uniforma lumina... In rest, frumos cumpusa, frumos incadrata, frumos realizata.

Fotografia, ca orice forma de arta, ar trebui sa exprime ceva si sa transmita o stare privitorului. Nu ma vreau "fotografie" de duzina. Nu mai vreau "agentii de modeling" care recruteaza fufe dornice de a fi celebroase prin vulgaritate!
Pisilor, daca vreti sa va dezbracati si sa va faceti poze cu telefoanele la oglinda din baie de la Mall, nu va opreste nimic! Dar nu va mai considerati modele, pentru ca nu sunteti!

5 comentarii:

  1. Soooo true!
    Si evident ca nu m-am putu abtine sa dau un comment la acest genial post.
    Sunt de acord cu aprope tot, dar chiar ma indoiesc ca "artistul" care a facut acea fotografie, or anybody else in that shitty rat hole, stie cum sa foloseasca photoshop. Ei sunt mult my traditionali, galeata de fond de ten, sprancene desenate ca altfel nici nu se vad. Iar daca va incepe sa planga, fata se va scurge. Plus ca au folosit blitzul in cel mai ingrozitor mod posibil.
    Anyway, trist e ca aceste persone (care habar nu au de compozitie, lumina, unghi etc) fac bani iar altii car au habar si fac niste poze cu adevarat reusite, dar doar de placere oneori nici macar o lauda, or a good ol' pat on the shoulder and a "good job".

    RăspundețiȘtergere
  2. de ce nu ma mir ca ai lasat comment? ;))
    respectivii indivizi nici nu au dreptul sa se numeasca fotografi. sunt labagii. punct. sunt curioasa ce ar face multi dintre ei daca le-ar fi pus in fata un tip gol. l-ar poza??
    si da.. multi fotografi foarte buni sunt subapreciati si e pacat de ei..

    RăspundețiȘtergere
  3. Iti spun eu ce sigur nu vor face: yaoi si poze.

    RăspundețiȘtergere