sâmbătă, 19 februarie 2011
Tribut: Emilie Autumn
Am decis ca Emilie Autumn, cea mai fantastica si cea mai complexa femeie care si-a pus amprenta asupra mea, merita un loc de cinste si o postare separata. Am sa incerc, in simple cuvinte, care nu sunt nici pe departe suficiente, sa descriu aceasta minunata individa a carei poveste m-a impresionat, impreuna cu stilul ei deosebit.
Emilie este o tanara de 32 de ani care a avut parte pana acum de multiple lovituri din partea sortii, dar pe care le-a depasit cu gratie, ajungand sa fie ce este astazi. De la varsta de 4 ani a inceput sa cante la vioara, dupa cativa ani renuntand chiar la educatia 'normala' pentru a se concentra pe muzica, dorind sa devina o violonista celebra. Din frageda copilarie, a suferit abuzuri sexuale, pe care le prezinta metaforic in piese precum 'Gothic Lolita'. Talentul sau muzical deosebit a fost biletul ei de intrare la o prestigioasa scoala de muzica, unde si-a perfectionat tehnicile de vioara. Pe langa maiestria cu care canta la acest instrument, Emilie este posesoarea unei voci de-a dreptul unice, care poate tranzitiona cu cea mai mare usurinta de la tonalitati joase, masculine, la glasuri inocente de copil.
Ceea ce o face pe aceasta femeie atat de speciala este boala cu care se confrunta si dificultatile pe care le-a avut de infruntat din cauza acesteia. Emilie sufera de tulburare afectiva bipolara, cunoscuta si sub numele de maniaco-depresie. Interesant este faptul ca vorbeste deschis, cu o sinceritate chiar brutala despre tulburarea ei, atat in muzica pe care o compune, cat si in interviuri. Cel mai reprezentativ din acest punct de vedere este albumul 'Opheliac', o colectie de melodii prin care fanii ajung sa o cunoasca pe adevarata Emilie care se ascunde in spatele unor spectacole grandioase, care imbina teatrul, circul si muzica in reprezentatii de tip victorian, reprezentatii care lasa fanii hipnotizati.
In anul 2004, dupa un turneu impreuna cu cantareata excentrica Courtney Love, Emilie s-a confruntat cu cea mai grea lovitura. Femeia care suferea de fobia de a avea copii si de a da nastere a ramas insarcinata. Avortul a fost pentru ea un rau necesar, dar toata seria de evenimente a adus-o in pragul sinuciderii. Cainele care, prin latratul sau, a atras atentia vecinilor, a fost salvarea tinerei. Emilie a fost internata intr-o institutie psihiatrica, unde a fost tinuta sub observatie continua, 24 de ore din 24. Rezultatul acestei experiente este un roman autobiografic care depaseste cu mult granitele unei simple carti. "The Asylum for Wayward Victorian Girls" este o opera de arta bazata pe expetienta cantaretei din perioada in care a fost izolata in azil. Este o carte care, desi trece in aria fictiunii, prezentand evenimentele din prisma unei fete din perioada victoriana, infatiseaza o persoana tulburata de o conditie psihiatrica grava si o depresie continua. Emilie descrie in amanunt locul care i-a schimbat viata si evenimentele petrecute in acel loc, combinand detalii ale epocii vitoriene cu adevaruri socante despre spitalele moderne de psihiatrie si tehnicile practicate acolo. Cartea contine ilustratii superbe cu o doza inteligenta, dar surprinzatoare de ironie, alaturi de povestea tinerei artiste.
Pentru a marca aceasta perioada extrem de dificila, Emilie si-a tatuat pe bratul drept numarul camerei de la azil in care a fost inchisa, fiind o amintire vesnica a ororilor pe care le-a infruntat. De asemenea, un semn caracteristic este inima pe care si-o deseneaza zilnic pe obraz, despre care declara ca e un simbol al umanitatii ei, pentru a-si aminti atat ei, cat si lumii intregi ca este o fiinta umana, fragila, care poate fi distrusa. Cu toate acestea, muzica ei are o forta deosebita prin sinceritatea ei si prin nonsalanta cu care trateaza teme precum violul, depresia sau sinuciderea. In piesele sale, Emilie pare sa rada in fata destinului care continua sa o puna la incercare.
Prin cartea autobiografica, prin spectacolele care duc publicul intr-o lume total noua, prin melodiile sarcastice, prin forografiile socante, presarate cu detalii subtile ale unei minti tulburate, Emilie relateaza fanilor sai povestea adevarata a unei vieti grele. Totusi, artista inca tine capul sus, in ciuda bolii si in ciuda loviturilor care au incercat mereu sa o doboare.
Cantareata, model, scriitoare si, mai presus de toate, om, Emilie Autumn este un exemplu absolut de perseverenta si de vointa, ceea ce o face, cel putin in ochii mei, o femeie perfecta prin imperfectiunile ei.
Etichete:
biografie Emilie Autumn,
Emilie Autumn,
femei puternice,
oameni care ma inspira,
oameni deosebiti,
Opheliac,
The Asylum,
The Asylum for Wayward Victorian Girls,
tribut
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
habar n-aveam ca a trecut prin atatea!Imi placea muzica ei si inainte,dar acum parca o vad cu alti ochi.
RăspundețiȘtergereda, stiu. si eu anul trecut cand am inceput sa ascult mi-a placut cum canta.. dar abia recent am aflat toate chestiile astea despre ea, ca versurile melodiilor imi spuneau atat de multe si chiar eram curioasa daca e vreo poveste in spatele lor
RăspundețiȘtergerepacat ca nu stie sa faca si muzica. sau versuri.
RăspundețiȘtergerepacat ca habar nu ai tu sa le apreciezi :)
RăspundețiȘtergereasta ar spune si un manelar de adi minune :P
RăspundețiȘtergereimi pare rau daca consideri ca incape comparatie intre Emilie si nimicul acela. oricum, arta ei nu e pentru toti si ma bucura asta, nu m-as simti prea bine sa stiu ca si ultimul ratat e in stare sa aprecieze muzica ei.
RăspundețiȘtergerearta nu e pentru toti, mai ales cand unii 'artisti' considera ca fac 'arta' ce o vand copiilor fara prea multa minte, bazandu-se mai mult pe o imagine 'socanta' si erotica decat pe produsul creatiei lor. ea nu vinde arta. ea vinde sex, pentru ca e singurul lucru ce il poate intelege si pentru ca e singurul lucru ce pot sa il inteleaga si cei ce o cumpara.
RăspundețiȘtergerede ce crezi asta? ti se pare ca melodiile ei au vreo tenta sexuala? din contra.. se refera la abuzuri, la dificultati, la perioade marcante.. cat despre imagine.. let's face it, cine nu face chestia asta in perioada de fata? doar ca unii o fac mai cu stil.. prefer sa vad o fotografie artistica si socanta cu un oarecare grad de erotism a lui Emilie decat sa vad vreun clip la TV cu fofoloance in lenjerie sau costum de baie care se freaca una de alta sau de vreun anume individ, pentru ca asta e tot ce vezi in 'muzica' comerciala si care prinde la tot publicul retard. so, yea, prefer arta pe care o face Emilie, cu tot cu erotismul ei, pentru ca este arta. cei care sunt interesati sa vada dincolo de imaginea asta si sa afle care e motivatia ei pentru tot ceea ce face, te asigur ca nu sunt omanei care inteleg doar sexualitatea interpretarilor ei.
RăspundețiȘtergere