joi, 7 aprilie 2011

Facebook: o necesitate?

Modul in care folosim retelele de socializare s-a schimbat drastic pe parcursul anilor. De la hi5-ul care abunda in comentarii gen "Ciao, papusa. Imi lasi si mie un id de mess?", la MySpace-ul unde ne pierdeam ore intregi incercand sa ne facem un layout cat mai smecher si personalizat, am ajuns in final la Facebook. Foarte rar se intampla sa intalnim un utilizator de internet care sa nu foloseasca acest site. A avea profil pe Facebook a ajuns sa echivaleze cu a avea o identitate pe internet, iar dupa cum spunea melodia retardata care a ajuns imn, "Daca n-ai Facebook, nu existi".
Lasand pentru o clipa la o parte aspectul strict social al site-ului, gen comentat la poze, legat prietenii virtuale, tinut legatura cu amici din alte localitati/tari, apare problema promovarii de evenimente, fenomen care are loc din ce in ce mai des pe Facebook.

In urma unei discutii am ajuns sa ma intreb daca in ziua de astazi aceasta retea a devenit mai mult o necesitate si nu un moft. Vorbind despre un eveniment/concurs cu sora mea, neutilizatoare de Facebook, ea s-a plans de faptul ca evenimentul nu a fost promovat pe internet, multi dintre colegii ei negasind informatiile necesare. Automat, raspunsul meu a adus in discutie existenta unei pagini a evenimentului pe Facebook, unde se anunta regulamentul, programul de desfasurare si alte detalii. Dar, intr-adevar, cautand in afara acestui site, informatii nu se gasesc.

Este si cazul diverselor formatii, localuri sau organizatii care au renuntat la ideea unui site oficial in favoarea unei pagini de Facebook. Avantaje exista, mai ales in ceea ce priveste feedback-ul din partea publicului. Dar se ridica intrebarea: cei care nu utilizeaza aceasta retea sunt privati de informatie?
Sau, chiar mai mult... 'comunitatea' neutilizatorilor de Facebook a ajuns sa fie considerata minoritate?

Voi ce parere aveti? Este acest site o necesitate in prezent? In afara de Facebook, de unde aflati de diverse evenimente? Cum va promovati voi bloguri, site-uri personale, anunturi etc in afara Facebook-ului?

As aprecia cat mai multe pareri, atat din partea utilizatorilor, cat mai ales a neutilizatorilor de Facebook.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu